Werk doet vrijwel geen appèl meer op onze zintuigen. Afgezien van enkele sectoren is de dominantie van het denken overweldigend. Het uitvoeren van ons werk is een hoofdzaak geworden, de organisatie lichaamsloos. Daarmee worden veel menselijke kwaliteiten onbenut. Zo komen sensitiviteit en fijnzinnigheid moeilijk tot bloei. Deze kwaliteiten vinden hun voedingsbodem immers in zintuiglijkheid.
Gelukkig zijn er wel degelijk momenten waarop we in staat zijn ons te bevrijden uit de dominantie van het hoofd. Als het ons lukt neer te dalen uit de cognitieve, conceptuele en verbale werkwereld ervaren we de weldaad van het aarden. Het lichaam wordt wakker en gaat meewerken. Door het aanspreken van heel de mens kan er een geaarde spiritualiteit ontstaan. Binnen organisaties leidt dat tot een sprankelende geestkracht die zijn vorm vindt in overtuigende resultaten. Voor individuele mensen leidt dat tot zijnservaringen.
ZINschrift 3 gaat op zoek naar de rijkdom van de zinnen. Het onderzoekt op welke wijze het lichamelijke en zintuiglijke toegang geven tot een verdiepte spiritualiteit. Hoe kunnen we de zintuiglijke ervaringen en het denken integreren in ons werk?
Met bijdragen van o.a. Ton Lemaire, Tjeu van den Berk, Manfred Kets de Vries, Therese Heijne, Ted Troost, Lenette Schuijt en Henk-Jan Hoefman.
Zintuigen aan het werk
Sensitiviteit ontwikkelen in organisaties
Henk Jan Hoefman en Lenette Schuijt (red.), 2006
ISBN 90 5670 150 9
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.