Compassie is wellicht de verloren sleutel voor de hardnekkige vraagstukken waarmee we worstelen: in onszelf, binnen organisaties en in de (mondiale) samenleving. Gehoor geven aan de oproep om zorg te hebben voor de kwetsbare kant van het leven is niet eenvoudig. Zeker niet in een competitieve wereld, waarin bovenal prestaties tellen. Toch ontdekken steeds meer mensen de waarde en zeggingkracht van compassie voor ons dagelijks doen en laten. Het tweede ZINschrift levert een inhoudelijke bijdrage aan deze herontdekking en gaat in op vragen die leven bij mensen met een passie voor compassie.
Onze verhouding met mededogen en barmhartigheid is ambivalent. Enerzijds doen deze begrippen stoffig aan en weten we niet meer precies wat ze hun betekenen. Bij sommige mensen roepen ze zelfs weerstand op. Aan mededogen en barmhartigheid kleven voor hen de beelden van benauwde religieuze liefdadigheid. Anderzijds weten we intuïtief dat mildheid en liefdevolle bejegening cruciaal zijn voor de kwaliteit van samen leven en samen werken. Compassie blijkt het kernwoord te zijn in álle spirituele tradities. Dat is bemoedigend in een tijd waarin vooral de verschillen tussen spirituele tradities wordt benadrukt.
Het tweede ZINschrift verheldert de betekenis van compassie vanuit de christelijke en boeddhistische traditie. Het bevat essays van Kees Waaijman (hoogleraar spiritualiteit aan de Universiteit van Nijmegen), Nico Tydeman (zenleraar en auteur over zenmeditatie), Ria Weyens (boeddhistisch geinspireerde psychotherapeut), Lenette Schuijt (organisatie-adviseur/coach) en Daan Fousert (Centre for Servant Leadership).
In de interviews komen drie markante mensen aan het woord die gaandeweg een compassievolle levenstijl hebben ontwikkeld. Met vallen en opstaan. Binnen en buiten hun werk. Ze vormen daarmee inspirerende voorbeelden. Eén daarvan is Wim Verschuren, frater van Tilburg en mede-oprichter van ZIN. De kunstkaternen geven een kleurrijk beeld van compassie in de beeldhouw- en schilderkunst. Theo Scholten, oprichter van het museum Beelden aan Zee in Scheveningen, koos uit de eigen collectie van het museum tien beelden die voor hem compassie symboliseren.
Passie voor Compassie. Tussen kracht en kwetsbaarheid
Henk Jan Hoefman en Lenette Schuijt (red.), 2005
ISBN 90 5670 132 0
Je kunt het boek hier bestellen.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.